Mijn naam is Marieke Bezuijen en ik beschouw het lichaam als één geheel, dat in staat is zichzelf te herstellen.

In de 30 jaar dat ik werk met het menselijk lichaam, heb ik steeds duidelijker voor ogen hoe het lichaam als eenheid werkt. En dat het lichaam een zeer groot zelf-herstellend vermogen heeft. Het lichaam is een systeem, waarbij een beperking in een deel van het lichaam klachten kan veroorzaken in een ander deel van het lichaam. Is er stress of vermoeidheid in het dagelijks leven, dan wordt de belastbaarheid van het lichaam lager en zullen klachten zich eerder laten zien. Dit kan zijn door pijn of beperking in spieren en gewrichten, maar ook door klachten van de organen. Door de oorzaak van de klacht te zoeken en daar vanuit de kennis van anatomie en fysiologie van het lichaam, op aan te grijpen, kan het lichaam herstellen en weerbaarder worden. Daarbij leer ik je zelf de signalen van disbalans herkennen.
Door het creëren van optimale voorwaarden voor herstel (optimale doorstroming), en het vrij maken van de beperkingen die het lichaam heeft, kan het zelf herstellend vermogen van het lichaam worden gestimuleerd. En hierdoor herstelt het lichaam.

In dit filmpje kun je zien hoe in het lichaam de samenwerking tussen de verschillende lichaamsdelen plaatsvindt: beperking in een deel van het lichaam kan daardoor klachten geven in een ander deel.