Zowel tijdens de zwangerschap als bij de bevalling kunnen spanningen bij een baby ontstaan. Dit kan resulteren in slecht slapen, veel en ontroostbaar huilen, overstrekken, slecht drinken, spugen en ook een voorkeurshouding van het hoofdje naar één kant. Vaak heeft dit invloed op de werking van de darmpjes, wat weer buikklachten veroorzaakt. Dit alles kan een baby-lijfje gespannen en een baby gestrest maken.
Als de spanningen die in het lichaampje zitten niet worden aangepakt, groeit een baby soms op tot een gespannen peuter, kleuter en kind. En ondervindt het kindje naast de spanningsklachten ook hinder in de sensomotorische ontwikkeling. Dit heeft invloed op zowel de lichamelijke vaardigheden (moeite met kruipen, balans, gaan lopen, onhandigheid) als op de cognitieve ontwikkeling (moeite met links/rechts, rekenvaardigheid, taalvaardigheid)
Soms kan een kind hierdoor gefrustreerd, verdrietig of boos worden, zonder aan te kunnen geven waardoor het komt.
Door bij de behandeling te werken aan de lichamelijke beperkingen en ongemakken, en stimulatie van het brein, kunnen natuurlijke reflexen zich ontwikkelen en op een natuurlijke manier integreren. Daarbij, als dat nodig is, het mentale welzijn van het kind mee te nemen, kan herstel op een natuurlijke manier plaatsvinden.
Omdat er bij het baby-brein, maar ook bij het kinder-brein een grote ontwikkeling plaatsvindt, kan deze aanpak werken voor een baby, maar ook voor een kind.